(babica pride na obisk)… Joj, kaj pa dojenček dela sam na tleh?!

Še vedno se zgodi, da je odziv na to, da dojenček leži na telovadni podlogi na tleh, zelo slab. Nekateri ljudje mislijo, da s tem dojenčka ponižuješ, zanemarjaš in mu ne nudiš toplega okolja. Vseeno pa se v zadnjem času stvari spreminjajo na boljše in čedalje več staršev in tudi drugih se zaveda, da je trda ravna podloga najboljši pripomoček, ki ga lahko kupiš za dojenčka.

Dojenčki imajo na tleh možnost: prostega gibanja, ni nevarnosti, da bi padli in na trdi podlagi se lažje gibajo in raziskujejo kot bi to počeli na oblazinjeni podlagi (npr. postelja ali sedežna).

Vsi nujni razvojni mejniki izhajajo iz trebušnega položaja in zato je že narava poskrbela, da dojenček že zelo kmalu obvlada obrat s hrbta na trebuh.

Vseeno pa položaj na trebuščku zelo koristi dojenčku že pred samostojnim obratom, zato je priporočljivo, da dojenčka čim večkrat in čim dlje pustimo v tem položaju. Kar je zelo pomembno, je to, da se dojenčka ne sme siliti v trebušni položaj, lahko pa ga motiviramo.

 

 

Moj dojenček ne mara trebušnega položaja, kaj pa zdaj?

 

Pogosto se zgodi, da dojenček ne mara ležati na trebuščku in ves čas joka. Najpogostejši razlog za to je, da ima zelo šibko trebušno jedro in mu je biti na trebuščku preveč naporno. Takrat mu lahko pomagamo z vajami za krepitev trebušnega jedra.

Včasih je razlog tudi to, da dojenčku trebušni položaj sprva enostavno ne ustreza. V tem primeru, lahko dojenčka motiviramo, da obstane v tem položaju (s pogovarjanjem, ploskanjem, igračkami…) in čas postopoma podaljšujemo.

Za vse dojenčke velja, da starejši ko so in bolj kot imajo močno trebušno jedro, rajši se zadržujejo v položaju na trebuščku. Iz tega položaja sledijo tudi vsi nadaljnji razvojni mejniki (pasenje visokih kravic in pivotiranje, položaj na vseh štirih, kobacanje, vstajanje ob opori…).

 

 

Koliko časa naj dojenček preživi v položaju na trebuščku?

 

Odgovor je enostaven. Čim dlje. Seveda moramo upoštevati tudi dojenčkovo počutje. Vztrajamo torej čim dlje, ko je dojenček na trebuščku še zadovoljen. Ko nam pokaže, da mu položaj ne ustreza več, je treba njegovo voljo spoštovati in ga prestaviti v položaj, ki mu ustreza.

V položaj na trebuščku ga damo večkrat na dan za toliko časa kot mu ustreza. Spanje na trebuščku pa se ne šteje med aktivno preživet čas in na gibalni razvoj nima pomembnega vpliva

 

 

Kaj se zgodi, če dojenček ni dovolj časa v položaju na trebuščku?

 

Nekateri starši pogosto uporabljajo počivalnike, veliko vozičkajo in enostavno ne spodbujajo dojenčka v trebušni položaj. V takih primerih pogosto pride do nekvalitetnega gibalnega razvoja, dojenčki imajo šibko trebušno jedro in osvojijo slabe gibalne vzorce.

V skrajnih primerih lahko pride do neskladja mišičnega tonusa in tudi do ekstenzije. V primeru ekstenzije so hrbtne mišice močne, med tem ko so trebušne mišice zelo šibke. Seveda so lahko tudi drugi vzroki za to, pa vendar se s pogostim položajem na trebuščku, v veliki meri podobnim težavam izognemo.

Zaradi naravnega gibalnega razvoja, dojenček že po nekaj mesecih v trebušni položaj zna priti sam in takrat sam poskrbi za krepitev osrednjih trebušnih mišic, ki so ključne za kvaliteten gibalni razvoj. Vsekakor lahko na gibalni razvoj zelo pozitivno vplivamo, če trebušni položaj spodbujamo že prej.

 

 

Zaključno mnenje o položaju na trebuščku

 

Zaključimo lahko, da se kvaliteten gibalni razvoj zgodi na tleh (na telovadni podlogi ali drugi ravni in trdi podlagi). Le tako lahko dojenček samostojno raziskuje, se prosto giba in sam osvaja razvojne mejnike. Dojenček na ta način tudi dobi močno samozavest, izraža svojo voljo in je ponosen nase, ker gibe osvaja sam z raziskovanjem.

Vse te lastnosti pomembno vplivajo tudi na psihični in fizični razvoj v kasnejšem obdobju življenja, zato je res pomembno, da začnemo čim prej in poskrbimo za dobre temelje za otrokovo življenje. Posledice slabega gibalnega razvoja v obdobju dojenčka, so lahko vidne šele kasneje v otroštvu ali celo v obdobju odraslega življenja.

 

Podpirajmo kvaliteten gibalni razvoj dojenčka in mu s tem privoščimo le najboljše – Babymove.