Vsak dojenček je za svojega starša najlepši, najboljši in mu pomeni cel svet. Vseeno pa se večkrat vprašamo ali se razvija res tako kot bi se moral. Včasih se zdi, da vsi vrstniki že obvladajo določen položaj, so naprednejši in takrat se ustrašimo, da je z našim dojenčkom nekaj narobe.

Naj vas najprej pomirimo, da v vsaj 99% starši, predvsem mamice, preveč panično gledamo na vsako stvar. Včasih je to tudi pozitivno, pogosto pa nam povzroča nepotrebne skrbi. In enako je na področju razvoja dojenčka.

 

Vsak dojenček je unikaten

 

Za začetek je NUJNO, da se zavedamo, da je vsak dojenček individualno bitje. Da se razlikuje od drugih. In to ga dela unikatnega. Vseeno pa je pomembno, da smo pozorni na njegov razvoj.

Mamice s svojimi dojenčki preživimo večino časa in zato opazimo vsak premik dojenčka, vsak dosežek in kakršnokoli spremembo. In prav zato smo mamice največje strokovnjakinje za razvoj dojenčka.

 

Pediater v 15 minutah na pregledu težko oceni kaj točno dojenček zna in česa ne. Pogosto zato kakšno pomembno zadevo spregledajo, včasih pa vas po nepotrebnem prestrašijo s kakšnim specialistom, zato je zelo pomembno, da mamica opazuje in tudi pove svoja opažanja zdravnikom in drugim strokovnjakom.

Ker pa imajo starši pogosto premalo strokovnega znanja, ne vedo točno kaj je normalen razvoj dojenčka po mesecih in kaj ne. Prav zato, vam bom na kratko predstavila kako poteka razvoj pri dojenčku, kdaj mora dojenček osvojiti določena znanja in kaj je za njih pomembno.

 

 

Kaj so razvojni mejniki dojenčka?

 

Razvojni mejniki ali mejniki razvoj so znanja in spretnosti, ki naj bi jih dojenčki in otroci dosegli v določenem obdobju svojega življenja. Obdobja, ko dojenček osvoji te mejnike, niso točno časovno določena, saj se vsak posameznik razlikuje in je ob različnem času pripravljen na osvojitev novega mejnika.

Vseeno pa obstajajo okvirni časovni mejniki in v primeru, da se razvoj dojenčka po mesecih zelo razlikuje od napisanega, pa vseeno velja, da to omenite svojemu pediatru ali drugemu strokovnjaku na področju razvoja dojenčka.

Obstajajo ključni razvojni mejniki, ki so nujni za optimalen razvoj dojenčka po mesecih in nekateri manjši, ki jih včasih dojenček lahko tudi izpusti.

 

 

Razvoj dojenčka po mesecih:

 

1 do 3 mesec

Na začetku dojenčkovega življenja je prisotnih veliko refleksov in starši mislimo, da dojenček nekatere veščine že obvlada, med tem ko dejansko to gibanje povzročajo refleksi. En izmed prvih refleksov je recimo prijemalni refleks (dojenček vas z rokico močno objame okoli prsta). S časom se ta refleks izgubi, čez nekaj mesecev pa vas dojenček prime že zavestno.

Dojenčkov razvoj poteka od glave do pet, zato je pri gibalnem razvoju najprej na vrsti glava. Vratne mišice se takoj po rojstvu začnejo intenzivno krepiti in že po nekaj tednih je dojenček sam sposoben držati glavo za nekaj sekund. Zanimivo je, da starši večinoma mislimo, da dojenčki pri podpiranju glavice še dolgo niso samostojni in jim dajemo PREVEČ podpore. Pomembno je torej, da presodimo, kdaj dojenček že samostojno nadzira svojo glavo in podporo prilagodimo in spodbujamo, da dojenček čim več stori sam.

 

Po nekaj tednih tudi dojenčkove dlani niso več tako zelo zakrčene. Počasi se dlani odpirajo in rokice iztegujejo. Po drugem mesecu je večina dojenčkov tudi že sposobnih vzpostaviti očesni kontakt. Dojenčki tudi že z očmi sledijo bližnjim premikajočim se predmetom, predvsem kontrastnih barv. Zelo pomembno je, da igračke in druge predmete premikamo počasi, da dojenček lahko sledi.

Okoli tretjega meseca dojenčkove starosti je nadzor nad glavo že odličen. Dojenček začne uživati na trebuščku in v trebušnem položaju zdrži že kar nekaj časa. Čas na trebuščku je zelo pomemben za celoten razvoj dojenčka, zato ga v tem položaju spodbujamo in zadržujemo čim več časa, vendar le toliko, kot dojenčku ustreza. Čas preživet na trebuščku naj bo predvsem na trdi ravni podlagi, zaradi varnosti je to najboljše na tleh. Dojenček pri tej starosti počasi že z glavo in očmi sledi zvokom in premikajočim se predmetom in že opazi obraze.

 

 

3 do 6 mesec

Do četrtega meseca je nadzor nad glavo že zelo samostojen in tudi sama drža telesa že bolj čvrsta. Dojenček krepi trebušno jedro, se začne dvigovati na komolce (˝pasenje kravic˝) in glavo že premika v vse smeri in se ogleduje premikajoče se predmete.

Dojenček igrače začne nositi v usta, ne samo zato ker rastejo prvi zobje, vendar predvsem, ker dojenčki predmete spoznavajo z usti. Nekateri dojenčki pri tej starosti že začnejo z oglašanjem  (GE, AM, GU, AG…).

 

V naslednjem mesecu nekateri dojenčki že začnejo s postavljanje na dlani (˝pasenje visokih kravic˝), ko so v položaju na trebuščku in segajo z rokicami po igračkah. V tem obdobju je zelo pomembno, da spodbujamo prijemanje z obema rokicama, da delujeta in se povežeta obe možganski polovici. Dojenček še naprej intenzivno krepi trebušno jedro v različnih položajih in z različnimi gibi.

Proti koncu prve polovice leta se dojenček že začne pomikati po prostoru in sicer s pivotiranjem okoli svoje osi. Do te starosti večina dojenčkov tudi že doseže tako obrat s hrbta na trebušček kot tudi iz trebuščka na hrbet. Zelo pomembno je, da dojenček obrat doseže prek boka in s pokrčenimi nogicami, zato, tudi če je dojenček ta mejnik že osvojil, vztrajajte pri spodbujanju pravilnega obrata.

 

 

6 do 9 mesec

To obdobje pa je že precej bolj dinamično. Dojenček počasi začne s postavljanjem na vse štiri, ki mu kasneje omogoči plazenje in kobacanje. Iz tega položaja kmalu preidejo v bočni sed. Dojenček je že zelo spreten z obema rokama in nekateri so že celo sposobni z dvema predmetoma udarjati skupaj in tako se poveže ogromno povezav med obema možganskima polovicama.

V osmem mesecu se nekateri dojenčki že samostojno usedejo prek boka, je pa za ta razvojni mejnik na voljo še dovolj časa. Predvsem pomembno, da sedenje dojenčki osvojijo sami. Nekateri dojenčki položaj na vseh štirih že nadgradijo s kobacanjem in nekateri se že začnejo postavljati ob opori.

V začetku zadnje četrtine leta se dojenček že samostojno usede, s kobacanjem premika po prostoru in predmete pobira natančno, s pincetnim prijemom. Dojenčku moramo omogočite samostojno in varno raziskovanje, saj le tako razvoj poteka optimalno in dojenček kvalitetno osvoji razvojne mejnike.

 

 

9 do 12 mesec

Dojenček s pincetnim prijemom (s palcem in kazalcem) prime tudi najmanjše predmete. Zato moramo bit pozorni kaj je na dosegu njegovih rok. Dojenček se začne dvigati ob opori in pomembno je, da mu pokažemo pravilno pot kako se usede nazaj na tla (s pokrčenimi nogicami – s počepom). Dojenčka moramo tudi naučiti kako pravilno sestopati z višjih opor (z nogicami naprej).

Pri starosti enajst do dvanajst mesecev nekateri dojenčki že hodijo, nekateri hodijo ob opori, nekateri pa šele začenjajo z dviganjem ob opori. Vse našteto je v redu, v kolikor dojenček to osvoji sam. Mi ga lahko le spodbujamo in pokažemo pravilno pot do osvojenega razvojnega mejnika, ki ga mora osvojiti SAM.

Pri osvajanju razvojnih mejnikov je ključno, da jih dojenček osvaja sam z našo spodbudo. V dojenčka moramo verjet in bit nanj ponosni, saj to zelo vpliva na njegovo samozavest in posledično na suvereno in kvalitetno osvajanje razvojnih mejnikov. Dojenčkov med seboj ne primerjamo, saj s tem škodujemo sebi in našemu otroku. Ko bo dojenček pripravljen na nov korak, bo to storil sam.

 

Največ kar lahko storite za svojega otroka je, da mu date čas, ljubezen in vanj zaupate.

 

Če želite izvedeti še kaj več o razvoju dojenčka, predlagam, da si preberete blog: Ali razvoj dojenčka poteka po mesecih? Blog vam bo dal nekaj napotkov na kaj paziti pri razvoju dojenčka in obrazložil njegove 4 stopnje razvoja.

 

Če imate kakšno specifično vprašanje za vašega dojenčka pa sem vam na voljo na Facebooku in na Babymove.si