Kdaj dojenček vidi oz. razvije svoj vid ima nek predviden potek, zato pediater na vsakem kontrolnem pregledu preveri tudi ali se vid pri dojenčku razvija tako kot je pričakovano.

Zelo pomembno se je zavedati, da se pri prej rojenih otrocih razvoj časovno začne šteti od predvidenega datuma poroda (PDP) in ne dejanskega rojstnega dne. Tudi pri vseh ostalih dojenčkih je normalno, da pride do manjših časovnih odstopanj pri razvoju vida. Spodnja starostna obdobja so torej zgolj okvirna. V kolikor pa menite, da vaš dojenček odstopa od pričakovanega razvoja, kontaktirajte dojenčkovega pediatra.

 

Pa poglejmo kako se po obdobjih razvije dojenčkov vid in kdaj dojenček prvič vidi.

 

Če vas zanima gibalni razvoj dojenčka po mesecih pa si oglejte naš blog: Razvoj dojenčka po mesecih

 

Razvoj dojenčkovega vida po stopnjah

 

NOVOROJENČKI: navajanje na svetlobo in izostritev vida

 

Ob rojstvu je novorojenček zelo občutljiv na močno svetlobo. Lahko opazite, kako majhne so njihove zenice, ki omejujejo količino svetlobe, ki vstopa v oči. Novorojenček lahko vidi nekaj poleg sebe z njegovim stranskim vidom, centralni vid pa se še vedno razvija. Dojenček vidi približno 20-30cm od sebe. Narava je poskrbela, da dojenček vidi mamin obraz, ko ga pestuje. Čudovito, kajne?

Ker so dojenčkove zenice tako majhne, rabi veliko več svetlobe, da jo njegovo oko zazna, zato se majhni dojenčki ves čas osredotočajo na zelo svetle premete (okno, luč, sveča..). Pri tej starosti dojenček zazna predvsem sive odtenke.

V nekaj tednih, ko se mrežnica oz. retina razvije, se tudi zenica razširi. Dojenček zato vidi svetle in temne odtenke in vzorce. Začnejo jih zanimati večje oblike in svetle barve in osredotočajo se na objekte, ki so direktno pred njimi.

Pri približno enem mesecu se dojenček začne fokusirati na svoje starše, ampak še vedno lažje opazuje svetlo obarvane predmete, ki so oddaljeni do enega metra. Loči lahko tudi že različne barve (rdeča, oranžna, rumena in zelena), če so dovolj blizu.

V tem obdobju imajo dojenčki zelo radi, da se jim z obrazom približamo in se nato premikamo levo in desno od njihovih oči, da nam sledijo. Na ta način tudi pripomoremo k razvoju njihovega vida. Njihovo pozornost lahko dobimo s kontrastnimi ali zelo svetlimi predmeti.

 

DOJENČKI 2-4 MESECE: ostrenje vida in spremljanje premikajočih se predmetov

 

Prva dva meseca dojenčkovi očesi ne delujeta popolnoma sinhrono. Pogosto lahko opazimo škiljenje, ki je včasih bolj, včasih manj izrazito. V večini primerov je to normalen del razvoja in očesi se sami uskladita. Če pa se eno oko ves čas obrača k nosu ali stran od nosa, se pogovorite s svojim pediatrom.

Pri približno dveh mesecih starosti je dojenček že sposoben slediti premikajočim se predmetom z očmi, saj se njihova koordinacija vida izboljšuje. Pri približno treh mesecih ima dojenček že dovolj koordinirane oči in roke, da udari po bližnjem premikajočem se objektu, ne more pa ga še zagrabiti.

Pri treh mesecih načeloma dojenčkove oči že izostrijo bližnje predmete in jim sledijo. Prepoznajo tudi že več barv in detajle na predmetih.

 

DOJENČKI 5-8 MESECEV: doseganje, prepoznavanje in priklic

 

Pri približno 5 mesecih je dojenčkovo dojemanje globine že skoraj popolnoma razvito. Svet začnejo počasi dojemati trodimenzionalno. Napredek pri doseganju predmetov, ki so bolj in manj oddaljeni, je že zelo opazen. Tudi barvni vid je skoraj poponoma razvit, dojenček tudi loči med različnimi odtenki barv.

V tem obdobju dojenček že na daleč prepozna svoje starše in bližnje in se jim nasmehne. Vidijo lahko tudi skozi okno in opazujejo okolico. Včasih prepoznajo predmete, tudi če vidijo le delček celotnega predmeta.

Dojenčki se v tem času pripravljajo tudi na kobacanje, tako da koordiniranost oči in rok zelo napreduje. Predmete hitro zagrabi in nese v usta (kar pomeni, da moramo biti zelo pozorni, kaj je na dosegu dojenčkovih rok!).

Pri tej starosti so zelo aktualne skrivalnice, ko si obraz pokrijemo z dlanmi in nato odkrijemo. Na ta način dojenčku pomagamo dojemati obstoj predmetov (nekaj obstaja, tudi če dojenček tega začasno ne vidi). Super vaja je tudi premikanje igračke po prostoru, da dojenček skuša priti do nje in jo prijeti. Na ta način koordiniramo oči in prste. Dojenčki tudi zelo opazujejo mimiko obraza, zato tudi izrazita mimika pri pogovarjanju z dojenčkom ne bo odveč.

 

DOJENČKI 9-12 MESECEV: prijemanje in premikanje

 

Pri približno 9 mesecih dojenčki že zelo dobro ocenijo razdaljo. Barvni vid je že skoraj popolnoma razvit, dojenček izostri bližnje in bolj oddaljene predmete, sledi premikajočim se predmetom, prepozna osebe tudi na daleč, zagrabi predmete in jih nese v usta. Pri tej starosti je tudi barva dojenčkovih oči načeloma že dokončna, v nekaterih primerih pa se še minimalno spreminja.

Pri približno 10 mesecih dojenček že vidi in oceni razdaljo dovolj dobro, da predmet zagrabi s palcem in kazalcem (pincetni prijem).

Težave z vidom ali očmi lahko povzročijo dojenčkov zaostanek v razvoju, zato je zelo pomembno, da dojenčka opazujemo in se pri kakršnih koli odstopanjih pogovorimo s pediatrom. Prej kot opazimo težave, večja je možnost, da se jih da vsaj izboljšati ali celo popolnoma odpraviti