Nekaj več o meni

Ojla! No pa je prišla priložnost, da se predstavim še jaz. Sem Taja, vodja in ustanoviteljica podjetja Babymove. Sem certificirana inštruktorica mednarodnega razvojno-gibalnega programa za dojenčke in tečaja masaže dojenčka po metodi IAIM. Skratka, sem oseba, ki stoji za vsemi objavami, maili, blogi in najpomembnejše, za celim Babymove programom. Lahko se predstavim kot sproščena, energična in pozitivna oseba, včasih malo preveč zgovorna, vendar znam tudi poslušati.

Tudi sama sem mamica in vem kako zelo malo podpore dobimo starši na področju razvoja dojenčka, pravilnega ravnanja z dojenčkom (baby handling) in na sploh smo deležni premalo koristnih in STROKOVNIH nasvetov. Prav zato sem se odločila, da svoje znanje na tem področju širim med ostale. In tako je nastala razvojno-gibalna vadba za dojenčke Babymove. To ni ˝le˝ vadba. To je druženje mamic, kasneje prijateljic, socializacija dojenčkov in hkrati ogromno koristi in znanja, ki jih mamica (ali očka) dobi na naši vadbi za dojenčke.

 

Pomembnost pravilnega izvajanja baby handling

Pri nas se mamica v prvi vrsti nauči pravilnega izvajanja baby handlinga, saj ga starši uporabljajo cele dneve, od dojenčkovega rojstva naprej in je zato zelo pomembno, da se izvajajo pravilno. Med drugim so handling prijemi prilagojeni glede na starše in dojenčka in tako staršem pomagamo in svetujemo, kako pravilno izvajati prijeme, ki so prilagojeni prav njim.

Poleg baby handlinga pa se na naši razvojno-gibalni vadbi za dojenčke starši naučijo še ogromno drugih vaj in aktivnosti, ki jih lahko izvajajo z dojenčkom, da s tem spodbujajo optimalen razvoj njihovega dojenčka.

Pokukaj na naš blog o baby handling-u, če želiš poizvedeti kaj več o ravnanju z dojenčkom.

Naši Babymove programi

Naša vadba za dojenčkeje razdeljena na 4 stopnje. Dojenčke razdelimo glede na njihovo stopnjo razvoja (in NE glede na starost).

Babymove I

Dojenček in mamica lahko že takoj po rojstvu, ko se malo spočijeta, pričneta s stopnjo I. Na tej stopnji se skupaj naučimo izvajanje pravilnega handlinga, izvajamo vaje za krepitev vratnih mišic in krepitev trebušnega jedra, ki je ključno za osvajanje nadaljnih razvojnih mejnikov.

Ko so dojenčki že dovolj suvereni, samostojno držijo glavico in lahko dlje časa preživijo na trebuščku, potrebujejo več dinamike.

Babymove II

Takrat je na vrsti stopnja II, kjer z različnimi aktivnostmi in še naprej krepitvijo trebušnega jedra dojenčke spodbujamo k osvojitvi bočnega seda. Ko jim to enkrat uspe, seveda niso več zadovoljni na enem prostoru in potrebujejo več dinamike in gibanje po prostoru.

Babymove III

To je čas, ko prestopijo na stopnjo III. Dojenčki ob motivaciji s strani staršev in drugih dojenčkov, včasih tudi igrač, položaj na vseh štirih nadgradijo s kobacanjem.

Babymove IV

Najprej počasi, kasneje pa zelo hitro odkobacajo na stopnjo IV. Urice so na tej stopnji najbolj dinamične in razgibane. To stopnjo narekuje dojenček, mi pa ga le usmerjamo, da vaje izvaja pravilni in samostojno. Najprej se dojenček začne dvigati ob opori, nato ob opori hodi, kasneje pa suvereno SAM odkoraka skozi vrata naše dvorane. Veseli, ker je dojenček že tako samostojen in žalostni, ker se naše poti na tej točki razdružijo. Vsekakor pa ponosni.

Naši programi so torej prilagojeni glede na razvoj dojenčka, saj se starost, pri kateri dojenčki osvojijo razvojne mejnike, razlikuje od dojenčka do dojenčka.

Zelo pomembno je, da so v isti skupini dojenčki, ki so podobno razviti, saj so vaje prilagojene in hkrati se dojenčki ogromno naučijo z opazovanjem okolice in drugih dojenčkov. Staršem tudi ves čas ponavljamo, naj svojih dojenčkov ne primerjajo, saj tako zelo slabo vplivajo na svojo in dojenčkovo samozavest, ki pa je en ključnih pogojev za dober gibalni razvoj dojenčka.

Dolžina posameznih vadbenih ur

Starši z dojenčki lahko naše ure obiskujejo enkrat ali dvakrat tedensko in skupaj se družimo 45 minut. Ravno dovolj, da se dojenček utrudi in mamica razbremeni. Včasih so mamice začudene, zakaj urica traja le 45 minut.

Tako je tudi ena izmed naših mamic imela pomisleke, da se dojenček ne bo dovolj utrudil in bi lahko rajši imeli uro 60 minut. Nisem argumentirala, le rekla sem, da pove po koncu ure kakšno ima mnenje. Po koncu ure se je samo nasmehnila s spečo dojenčico v naročju in rekla, da imamo naslednjič lahko tudi samo 40 minut.

Oseben in pristen pristop

Uvod v naše urice je vedno sproščen in dojenčka pripravi na akcijo. Jaz na lutki in vi na vaših dojenčkih pod našim nadzorom izvajamo različne vaje in aktivnosti, ki so prilagojene prav vsakemu posameznemu dojenčku.

Zaradi prilagoditev je razvojna vadba za dojenčka primerna tudi za dojenčke z motnjami v razvoju, seveda ob predhodnem posvetu s pediatrom. Temeljimo na individualnem pristopu, zato so skupine majhne, saj le tako lahko kvalitetno izvajamo razvojno-gibalno vadbo za dojenčke.

Med vajami pademo v kakšno debato, izmenjamo izkušnje in delimo koristne in preverjene nasvete in odgovarjamo na zastavljena vprašanja o gibalnem razvoju dojenčka. Vmes se sklenejo poznanstva in prijateljstva, tako med nami, kot tudi med dojenčki. Na koncu, ko so dojenčki že utrujeni pa jih malo pocrkljamo z masažo, refleksoterapijo ali drugimi pomirjujočimi tehnikami.

Nato (zelo pogosto speče) dojenčke oblečete, pojeste kakšen piškot, spijete sok, malo še poklepetamo in se dobre volje poslovimo in komaj čakamo naslednje srečanje. Seveda za vas potem ne uide tudi kakšno skupno vozičkanje v bližnjem parku in kavica v kavarni zraven. Dojenčki so tako in tako utrujeni in večinoma spijo. Ha, pa pride še čas za mamice.

Zdaj sem prepričana, da smo se že malo bolj spoznali. Če bi se radi z nami spoznali še v živo in poskrbeli za optimalen razvoj vašega dojenčka, nas kontaktirajte na info@babymove.si ali 041/821-444, oziroma obiščite našo spletno stran www.babymove.si, kjer si lahko preberete še več o nas. Mi se že veselimo srečanja z vami!

Biti mamica je najlepša in hkrati najtežja vloga. Skrb za dober gibalni razvoj je vsaj eno področje, kjer vam lahko nudimo pomoč. No pa hkrati tudi pogovor in podpora ob težjih trenutkih.