Večina mamic se z izrazom baby handling oziroma kar handling sreča šele, ko je v veselem pričakovanju ali celo, ko je dojenček že na svetu. Ravno to je problem, da je pri nas znanje glede pravilnega rokovanja z dojenčkom še vedno na veliko prenizkem nivoju. Zdaj pa je čas, da se to spremeni. In prav vsi strokovnjaki na področju gibalnega razvoja dojenčkov se trudimo, da ozavestimo starše, kako zelo je pomembno, da dojenčka pravilno dvigujemo in odlagamo, oblačimo, previjamo, dojimo, pestujemo in kasneje hranimo.

 

Kaj je baby handling?

 

Baby handling je izraz za pravilno rokovanje z dojenčkom. Sicer slovenski prevod ˝rokovanje˝ res zveni zelo hladno in ima lahko negativen, celo napačen prizvok. Pravilno ravnanje z dojenčkom bi bil primernejši izraz.

V vsakem izvajanju handlinga je še delček vsakega dojenčka in delček vsakega starša, kar pomeni, da ni čisto enotno kako se baby handling izvaja. Obstajajo sicer neki osnovni prijemi in nekatere bomo v nadaljevanju tudi opisali, vendar je pomembno vedeti, da se vsak prijem prilagodi tako dojenčku kot staršu.

Odvisen je od gibalnega razvoja dojenčka, samostojnosti dojenčka, razvojnih nepravilnosti, zmožnosti staršev in še mnogo drugih dejavnikov. Vsem pa je skupno, da olajšamo gibanje in spodbujamo dojenčkov normalni gibalni razvoj.

 

Poudarek na simetrijo dojenčka

 

Pomembno je še poudariti, da moramo poskrbeti za dojenčkovo simetričnost. Pogosto mamice, ki so recimo desničarke, veliko pogosteje z dojenčkov ravnajo prek svoje desne strani in s tem povzročijo, da pri dojenčku pride so asimetrije oziroma, da je ena stran telesa ˝močnejša˝ kot druga.

Kasneje lahko to moti normalen dojenčkov gibalni razvoj. Zato je torej potrebno enakovredno uporabljati desno in levo stran, enako kot ste navajene že med dojenjem.

Kadar pri dojenčku že nastane ˝zategnjenost˝ v eno stran, pa je potrebno najprej izenačiti moč obeh strani in šele nato poskrbeti za enakovredno izvajanje baby handlinga na obeh straneh.

 

Učenje baby handling tehnik preko spleta

 

Mamice se handling prijemov pogosto želijo naučiti same preko spleta in brez predhodnega znanja. Ob tem je pomembno poudariti, da je pravilnost prijemov res ključnega pomena in je vsekakor priporočljivo, da novopečenim staršem strokovnjak podrobno pokaže prijeme.

Prijeme mora prilagodi tako staršem kot dojenčku in preveri njihovo pravilno izvedbo, saj se z nepravilnim izvajanjem baby handlinga lahko naredi več škode kot koristi.

Pravilno izvajanje baby handlinga je pomembno kadarkoli ga izvajamo, predvsem v prvem letu otrokovega življenja, saj razvoj dojenčka poteka ekstremno hitro in starši imamo nanj velik vpliv.

S handlingom ne obremenjujemo dojenčkove hrbtenice, ko na takšne obremenitve še ni pripravljena, ne spodbujamo nastanka tenzij (zategnjenosti) v hrbtnem ali vratnem delu in hkrati spodbujamo optimalni gibalni razvoj dojenčka.

V kolikor ima dojenček ali kateri od staršev kakršnekoli omejitve v gibanju, se pred izvajanjem handlinga posvetujte s strokovnjakom, ki bo ocenil kakšne so primerne prilagoditve za vas.

Pa začnimo z opisom nekaterih najpogostejših prijemov.

Spodaj opisani prijemi so splošni, za prilagoditve vam in vašemu dojenčku pa nas za več informacij lahko kontaktirate na info@babymove.si ali 041/821-444.

 

Baby handling tehnike:

 

1. Pravilno dvigovanje dojenčka

Dojenčka najprej obrnemo na bok. Z našo roko sežemo med dojenčkovi nogi in pod njegovim ramenom (če dojenčkova glavica še ni stabilna, prijema ne zaključimo pri ramenu, ampak dlan položimo pod njegovo glavo). Našo drugo roko položimo na dojenčkovo ramo, ki je zgoraj, da ga lahko stabilno dvignemo. Najprej dvignemo zgornji del telesa in nato še medenico. Dvig zaključimo, ko je dojenček prek boka v našem naročju.

 

2. Pravilno odlaganje dojenčka

Odlaganje dojenčka poteka na enak način, kot dvigovanje, le v obratnem vrstnem redu. Najprej sežemo med dojenčkovi nogi in nadaljujemo pod ramenom (če dojenčkova glavica še ni stabilna, prijema ne zaključimo pri ramenu, ampak dlan položimo pod njegovo glavo). Dojenčka položimo na roko, ki je pod njegovim ramenom in drugo roko položimo na njegovo ramo, ki je bližje nam. Dojenčka odložimo najprej prek medeničke in nato še zgornji del trupa. Dojenčka po odlaganju lahko pustimo na boku, lahko mu omogočimo, da se sam odloči kam se bo obrnil (če seveda obrat že zna narediti sam) ali pa ga sami obrnemo na trebušček oziroma hrbet. S tem je naše odlaganje zaključeno.

 

3. Pravilno pestovanje v prvih mesecih

Dojenček v prvih tednih še ne drži samostojno svoje glavice, zato je zelo pomembno, da mu jo ustrezno podpiramo (tega pa ne počnimo takrat, ko dojenček že samostojno kontrolira položaj glave, saj bi mu le dajali nepotrebno podporo, ki bi povzročala nepotrebno nazadovanje).

Dojenčka torej držimo tako, da mu podpiramo glavo (glava ne sme zdrsniti preko našega komolca), bradica naj se rahlo dotika prsnega koša. Ker tudi dojenčkova hrbtenica prvih nekaj mesecev še ni prilagojena na obremenitve, je potrebno podpirati tudi celotno hrbtenico in medenico.

Obvezno morata biti obe roki spredaj, da ne pride do zategnjenosti rokice nazaj. Poskrbimo tudi, da rokici ne visita navzdol. Dojenčka nosimo izmenično na eni in drugi roki. Nošenje na prsnem košu, ko so starši v stoječem položaju, je prve mesece odsvetovano, saj se dojenček zgrbanči in lahko zakrči ramenski obroč, kar pa bi oviralo optimalen gibalni razvoj dojenčka.

 

Prav je tudi povedati, da je v praksi skoraj nemogoče 100% uporabljati baby handling (npr. pridejo stari starši, ki handlinga ne poznajo, zaspana mamica ponoči na hitro želi potolažiti jokajočega se dojenčka…). Na nas je, da poskrbimo, da se handling izvaja v največji meri, kot je možno in ˝goljufanje˝ omilimo s tem, da dojenčka čim več odlagamo na trdo ravno podlago (na tleh) in da dojenček čim več časa preživi na trebuščku, saj se tako najlažje samostojno prosto giba in tako gibalni razvoj poteka najbolj optimalno.

Če ste v dilemi, kako baby handling ustrezno in vam prilagojeno izvajati, smo vam na voljo za več informacij in sicer na info@babymove.si ali 041/821-444, več o nas pa si lahko preberete na www.babymove.si.

 

Mamice, verjamite vase! Mi vemo, da zmorete vse in še več.