Moj dojenček je star 7 mesecev in še ne sedi, prijateljica ima pa 6 mesečnika in sedi že en mesec. Je možno, da je razvoj mojega dojenčka nepravilen?

Ogromno takih in podobnih vprašanj prejmem in vselej odgovorim enako. Vaš dojenček je svoja oseba in bo mejnike osvojil ob SVOJEM času. Ne primerjajte ga z drugimi, saj na ta način le nižate njegovo in svojo samozavest.

 

Razvoj dojenčka je unikaten

 

Problem današnjega časa je vsekakor preveč nepreverjenih informacij, ki jih dobimo večinoma na spletu. Starši so že v obdobju nosečnosti in še bolj po rojstvu zasuti z obilo nasveti, komentarji, informacijami in predlogi, ki jih je zelo težko kritično ocenit. To je povsem normalno, že tako se začenja povsem novo obdobje v življenju in toliko novosti, kje pa imajo možgani čas in prostor še za takšne stvari?! In zato pridejo na plano naši največji sovražniki – forumi.

 

Pazite se forumov

Kadarkoli začnemo z branjem forumov, ugotovimo, da je z dojenčkom nekaj narobe. Vedno in (skoraj) vedno sta strah in skrb neupravičena. Z dodatnim znanjem (ki je pridobljen s strani strokovnjakov in preverjenih strokovnih strani) pa si te skrbi lahko omilimo. Prvo pravilo – ne primerjajte se z drugimi. Na nobenem področju. Vi ste svoj unikat in prav tako je edinstven vaš dojenček. In tudi vidva kot ekipa sta spet nova, drugačna celota.

 

Primerjanje z drugimi dojenčki je nepotrebno

Prevečkrat na naši razvojno-gibalni vadbi za dojenčke vidim, kako mamica kuka k sosedi, ker njen dojenček določen razvojni mejnik osvoji že prej. In potem sledi še pohvala ˝O bravo, tvoj se pa že sam obrne na trebuh, kako je napreden.˝ In isto časno se mamica počuti slabo, manj vredno in nesposobno.

Kasneje sem zelo vesela, ko po nekaj mesecih mojega teženja, naj se osredotočijo na svojega dojenčka in ga ne primerjajo, mamica ponosno reče – ˝A veš, da je čisto sam shodil, brez moje pomoči in že od začetka tako stabilno. Nič hudega, če se je to zgodilo ˝šele˝ pri 16 mesecih.˝

Žal se v naši družbi prevečkrat omenja starostna omejitev pri doseganju razvojnih mejnikov. Res je, da velika zapoznelost lahko kaže na motnje v razvoju dojenčka, vendar je ta meja zelo zamegljena. Ne govorimo o dnevih, tednih… Pri dojenčkih iste starosti se gibalni razvoj včasih razlikuje v mesecih in ne zato, ker je s katerim od dojenčkov kaj narobe, vendar zato, ker vsak dojenček določen razvojni mejnik osvoji, ko je gibalno in psihično nanj pripravljen in ga je SAM sposoben osvojiti. Daleč od tega, da je boljše, če dojenček nek položaj osvoji zelo hitro.

 

Osredotočite se na kvaliteto in ne na hitrost razvoja dojenčka!

Zelo pogosto so kasneje osvojeni razvojni mejniki kvalitetnejši in bolj suvereno osvojeni že od začetka. Kar pa je najpomembnejše, prav VSAK mejnik v razvoju dojenčka, mora dojenček osvojiti SAM. Mi ga lahko pri tem le usmerjamo, mu pokažemo pravilno pot, vsekakor pa ne smemo dojenčka siliti v položaj ali ga napačno podpirati, saj mu s tem naredimo več škode kot koristi.

Najpogosteje je to pravilo prekršeno pri posedanju dojenčka in kasneje pri vodenju dojenčka za roke, še predno shodi sam. Kar zmrazi me, ko kdaj od mamic slišim, da je bilo npr. posedanje celo priporočeno s strani pediatra. Prosim vas, takšne nasvete NUJNO preslišite.

 

Največ, kar lahko naredite za gibalni razvoj dojenčka

  • Pustite ga raziskovati,
  • Naredite mu varno okolje za raziskovanje
  • Pokažite mu pravilno pot V položaje in IZ položajev
  • Tudi sami uporabljajte ustrezne prijeme in gibalne vzorce
  • Dojenček naj čim več časa preživi na trebuščku na trdi ravni podlogi

Če vse zgornje trditve upoštevate, ste naredili največ kar lahko, da se bo vaš dojenček razvijal optimalno. Hkrati je zelo pomembno, da dojenčku zaupate, ga pohvalite in mu pokažete, da ga imate radi in ste nanj ponosni. Vse to bo vplivalo na njegovo samozavest in odločnost, kar pa je ključ do suverenega osvajanja razvojnih mejnikov.

Čeprav razvoj dojenčka ni povsem časovno pogojen, pa si razvojni mejniki sledijo v določenem zaporedju. Lahko rečemo, da dojenčkov razvoj razdelimo na štiri stopnje.

 

4 stopnje razvoja dojenčka

 

Prva stopnja razvoja dojenčka:

Prvih nekaj mesecev dojenček potrebuje, da okrepi vratne mišice in je sam sposoben držati svojo glavo, počasi se v ležečem položaju na trebuščku postavi na komolce in krepi osrednji trebušni del. V tem času je dojenček povsem odvisen od nas in zato je pomembno, da mu pokažemo pravilno pot v položaje in iz njih. V tem obdobju je zelo pomembna tudi neverbalna komunikacija, saj se dojenček na ta način povezuje s svojimi starši.

 

Druga stopnja razvoja dojenčka:

Naslednji meseci so namenjeni nadaljnji krepitvi trebušnega jedra in počasnemu osvajanju bočnega seda. To osvajanje se začne s pasenjem visokih kravic (na iztegnjenih rokah), obračanju s hrbtna na trebušček in obratno in kasneje se dojenček že sam preko boka začne dvigovati v bočni sed. Na nas je, da še vedno dojenčku kažemo pravilno pot v položaj in iz njega in predvsem, da dojenčku omogočimo samostojno raziskovanje.

 

Tretja stopnja razvoja dojenčka:

Potem, ko se dojenček iz statičnega že povsem prelevi v dinamičnega, pa zanj ni več dovolj le položaj na vseh štirih, ampak želi naprej, tja do kuhinjske omare s posodo. In ta želja ga tako žene, da skobaca in začne se ˝šibanje˝ po stanovanju. Tako za dojenčka, kot za starše.

Kobacanje je en najpomembnejših razvojnih mejnikov in pomembno, da ne rečem nujno je, da ga dojenček osvoji. Za to potrebuje močno trebušno jedro, ki ga pridobi s pogostim položajem na trebuščku na ravni in trdi podlagi in z vsemi prej naštetimi razvojnimi mejniki. Starši, torej čim več časa na ravni podlagi na tleh, naj dojenček raziskuje. Tako se bo največ in najkvalitetnejše naučil. Potrebuje le vašo spodbudo in ne pomoči.

 

Četrta stopnja razvoja dojenčka:

Pa smo na zadnji stopnji, ki zaključuje obdobje dojenčka in začenja obdobje malčka. Dojenček se najprej začne dvigati ob opori, kasneje hoditi ob opori in na koncu SAMOSTOJNO shodi. In starši ob tem jokamo, od sreče, ker je naš dojenček shodil in od žalosti, ker naš dojenček ni več tako majhen.

Za konec še enkrat ponovim, dojenčka spodbujajte k hoji, ne pa mu pomagati (NE vodite ga za roke, naj shodi SAM).

Glede na zgoraj naštete stopnje, poteka tudi naš program Babymove, saj spodbujamo, da dojenček samostojno dosega razvojne mejnike ne glede na starost. Naše dojenčke glede na razvoj razdelimo na Babymove I (od rojstva do stabilne glavice in močnejšega jedra telesa), Babymove II (do samostojnega bočnega seda), Babymove III (do kobacanja) in Babymove IV (do hoje).

Razvoj dojenčka torej poteka v nekem zaporedju, starostno pa je pri vsakem dojenčku različno. Če dojenček nek razvojni mejnik osvoji hitreje, to ne pomeni, da je boljši, naprednejši in njegovi starši uspešnejši. Pomeni le, da je bil v tistem trenutku pripravljen na nov korak v življenju.

 

Zato mamice, ne primerjajte se. Vsak dojenček je edinstven in svoj. In tudi to je njihov čar.