Pripomočki za dojenčka – Ali so smiselni?

Blog

Mamice so že med nosečnostjo in še bolj po porodu zasute z nasveti, izkušnjami in reklamami za raznoraznimi pripomočki za dojenčka. Večina že v porodnišnico vzame cel kovček stvari, med njimi veliko nepotrebnih.

In vse to zato, ker je med ogromno informacijami težko razločiti katere so uporabne in katere ne. Vsaka mamica seveda želi biti najboljša in dojenčku privoščiti vse kar lahko in to je včasih razlog za pretiravanje, ko se nakupujejo pripomočki za dojenčka.

Naj omenim, da skoraj vse, kar je nujno za skrb za dojenčka že imamo doma. Brez nakupov, izposoje in daril. Je pa res, da ne živimo več v prazgodovini in ni dovolj le najnujnejše. In tudi mama rabi kdaj čas zase in takrat pripomočki za dojenčka pridejo prav. Še vseeno pa je pomembno, da pri uporabi ne pretiravamo. Izberemo nek kompromis med lažjo potjo in koristjo za dojenčka.

Vseeno pa je prav, da kritično pokomentiramo prav določene pripomočke, ki se velikokrat na tapeti ali je njihova uporaba primerna za optimalen razvoj dojenčka ali ne. Komentarji se nanašajo na zdrave in donošene dojenčke. Če imate kakršnekoli pomisleke glede vpliva na razvoj vašega dojenčka, se posvetujte s strokovnjakom za razvoj dojenčka ali vašim pediatrom.

 

Pogosto uporabljeni pripomočki za dojenčka:

 

1. Gugalnik, počivalnik

Gugalnik ali počivalnik je sigurno ena od stvari, ki je ne potrebujemo, pride pa včasih prav. Kar se tiče razvoja dojenčka, bi vam počivalnik seveda odsvetovala, saj dojenčka prisili v nek položaj in mu onemogoča prosto gibanje.

Sem pa tudi sama mamica in vem, da je včasih treba pod tuš, skuhat kosilo ali pa se preprosto za par minut spočiti. Kljub temu da za razvoj uporaba gugalnika ni najbolj optimalna, pa par minut dnevno dojenčku ne bo zelo škodilo.

Naj pa res ostane pri par minutah in naj ne bo par urno počivanje v počivalniku. Če tudi dojenček vmes zaspi, ga odnesite v posteljico ali na drugo ravno in trdo podlago brez možnosti padca z višine. Če se sprašujete ali je gugalnik nujno kupiti, je moj odgovor definitivno NE. Poskusite brez, še vedno se za nakup lahko odločite kasneje, če bo potreba po njem res velika.

 

2. Nosilka

Nosilka je za marsikatero mamico ˝life saver˝. Dojenčka imajo pri sebi, hkrati pa lahko storijo še druge stvari. Vseeno pa ni vse tako rožnato, kot se sliši. Nošenje v nosilki v pokončnem položaju nekoliko obremenjuje hrbtenico dojenčka, kar pa za majhnega dojenčka ni preveč optimalno.

Velja enako, kot omenjeno zgoraj. Nosilka naj se uporablja toliko kot jo res potrebujete, naj pa ne bo večurna navada. Ob uporabi je tudi zelo pomembno, da je nosilka primerna zate in tvojega dojenčka, da je pravilno nastavljena in dojenček vanjo pravilno položen.

 

Položaj mora obvezno biti ergonomski, saj se na ta način bolj razbremeni hrbtenico. Pred uporabo svetujem, da najdete res primerno nosilko zase (ni nujno ista nosilka, ki je ustrezala tvoji prijateljici ali pa jo pohvalijo mamice na forumu), ali se posvetujete s svetovalko za nošenje, s katero bosta našli najprimernejšo rešitev.

Vsekakor močno odsvetujem uporabo nosilke na način, da dojenček gleda naprej (stran od vas), četudi proizvajalci to zelo uspešno oglašujejo. Tak način je še posebej škodljiv za dojenčka. Med uporabo nosilke pa seveda ne pozabite tudi nase in med nošenjem poskrbite na svojo držo telesa in hrbtenico.

 

3. Hojica

Za hojico pa velja en velik NE. Velikokrat slišim, da je hojica dobra za učenje hoje, za ravnotežje in koordinacijo. To vsekakor NE velja. Pri hojici se dojenček le odriva s prstki od podlage in dobiva napačen gibalni vzorec.

Poskrbite, da vaš dojenček shodi, ko je za to pripravljen sam in ga v to ne silite s hojico. Enako velja za igralni center, pri katerem dojenčka postavite v krog med igrače. Dokler dojenček ne hodi sam, ga ne postavljajte na noge.

Pri tem ni kompromisov, saj posledice lahko ostanejo za celo življenje, tudi če ne bodo vidne takoj. Obstaja veliko drugih, razvojno primernejših načinov za zamotiti in učiti otroka. Dojenček naj raziskuje sam, na trdi podlagi na tleh in ko bo pripravljen bo že sam osvajal razvojne mejnike. Mi ga lahko le na pravilen način spodbujamo in mu omogočimo varno okolje za samostojno raziskovanje.

 

4. Stajica

Za uporabo stajice velja enako kot za večino pripomočkov. Manj je več. Stajica omejuje dojenčkovo gibanje, zato se ne more prosto gibati in samostojno raziskovati. Seveda, če je uporaba le za čas tuširanja mamice in podobno, z dojenčkom ne bo nič narobe, z uporabo pa naj se ne pretirava.

Dojenčki, ki so veliko v stajici, pogosto tudi osvojijo napačen način vstajanja ob opori in sicer namesto odriva od podlage vstanejo z vlečenjem za mrežasto ograjico. V kolikor ste se odločili za uporabo stajice, vseeno poskrbite, da se vaš dojenček nauči pravilnega vstajanja.

Če ne veste na kakšen način ga naučiti, lahko pomoč poiščete tudi pri nas ali drugemu strokovnjaku za gibalni razvoj dojenčka.

 

Zaključno mnenje o pripomočkih za dojenčke

 

Zaključimo lahko, da pri pripomočkih velja, da manj kot jih uporabljamo, boljše je to za gibalni razvoj dojenčka.

Najboljši oz. najbolj optimalen razvoj dojenčka se bo zgodil na ravni trdi podlagi, zaradi varnosti je najbolj smiselna podloga na tleh. Le tako lahko dojenček samostojno raziskuje in osvaja razvojne mejnike, ko je zanje pripravljen.

Najboljši pripomoček za dojenčka ste vi, vaš čas in vaša pozornost. Ostale pripomočke koristite le ko res rabite pomoč in jih nujno potrebujete. Hvaležna vam bo vaša denarnica, še bolj pomembno pa je, da boste tako poskrbeli za najboljši razvoj vašega dojenčka.

 

Narava najbolje poskrbi za razvoj dojenčka, zato mu le sledite in dojenčka spodbujajte.

Prejšnji prispevek
Testimonial 4
Naslednji prispevek
Kdaj otrok shodi?