Masaža dojenčka

Blog

˝Infant massage is not a fad. It is an ancient art that connects you deeply with the person who is your baby.˝ (˝Masaža dojenčka ni modna muha. Je starodavna umetnost, ki te globoko poveže z osebo, ki je tvoj dojenček.˝)

-Vimala McClure

Nekaj zanimivosti o masiranju dojenčka

Ko mamica sliši izraz ˝masaža dojenčka˝ pomisli predvsem na to, kako zelo dojenček uživa v masaži. V resnici pa masaža dojenčka pomeni še veliko več kot samo užitek. Si vedela, da se z masažo dojenčka lahko oblaži ali celo prepreči trebušne krčke? Si vedela, da je za nekatere starše masiranje dojenčka tako čustveno, da ob tem jokajo? Si vedela, da z masažo svojemu dojenčku izkažemo veliko spoštovanje?

To je le nekaj pozitivnih učinkov masaže dojenčka. Predvsem pa je to način izkazovanja ljubezni in naklonjenosti dojenčku, ki si ga lahko privošči prav vsaka mama. Ne glede na socialni in ekonomični položaj.

 

Tradicija masaže dojenčkov

Masaža dojenčka izvira že iz davnih časov in se je prenašala iz roda v rod. V današnjih časih je tradicija že skoraj zamrla in moje poslanstvo je, med drugim, da to tradicijo obudim. Vse več je staršev, ki mislijo, da z materialnimi dobrinami nadomestijo svojo pozornost in čas za dojenčka. Povezanost in navezanost z dojenčkom pa se zgodi le, če se z njim ukvarjamo, mu dajemo toplino in ljubezen. In vse to je zajeto v masažo dojenčka.

S širjenjem znanja o masaži dojenčka je začela, med drugimi, Vimala McClure, ki je združila svoje praktično znanje, ideje, pozitivne učinke Indijske in Švedske masaže in tudi načela yoge in refleksologije v enostavno rutino masaže dojenčka. Pod njenim okriljem je nastala organizacija IAIM (International Association of Infant Massage), ki še danes promovira in širi masažo dojenčkov.

 

Nekaj o IAIM metodi masiranja

Masaža dojenčka po metodi IAIM ni le naključno masiranje po telesu, ampak je rutina, ki je sestavljena iz več korakov. Najprej se z za nas najučinkovitejšo tehniko umirimo mi sami, nato dojenčka udobno namestimo in  vprašamo za dovoljenje, če ga lahko masiramo (in ne tega ne storimo le besedno, obstaja določen način, ki je za dojenčke razumljivejši).

Šele v primeru, ko nam dojenček pokaže, da se z masažo strinja, začnemo z  relaksacijo dojenčka in masažnimi prijemi po določenem zaporedju. Tudi po koncu masaže dojenčku damo nek znak, da je masaža končana.

Morda se komu zdi smešno, da dojenčka sprašujemo za dovoljenje, ampak postavite se v svojo kožo in pomislite kakšen je občutek, če se te nekdo dotika, ko si tega ne želiš. Zelo pomembno je, da našega dojenčka spoštujemo in upoštevamo njegovo mnenje. To ga bo naredilo samozavestnejšega in mu koristilo celo življenje.

Pri rutini masaže dojenčka je zelo pomembno, da si res vzamete čas, pripravite mirno okolje, se sprostite sami in seveda je pogoj tudi sproščen dojenček. Če dojenček slučajno pokaže nezadovoljstvo (jokanje, rdeč, paničen obraz, stokanje…) NEMUDOMA prenehajte z masažo, saj v tem primeru masaža izgubi svoj pomen.

 

Rutina in dojenčki

Dojenčki imajo zelo radi rutino, zato je masažo najlažje začeti rutinsko in vedno na enak način, saj bo tako dojenček točno vedel kaj ga čaka in bo masažo lažje sprejel. Masaža je lahko jutranja rutina, po kopanju, zvečer pred spanjem ali pa kateri kol drug del dneva, pod pogojem, da dojenček ne spi.

Dojenčki gredo tekom dneva skozi različna stanja budnosti. Najprimernejše stanje za masažo dojenčka je mirno budno stanje. To je kadar je dojenček povsem buden, vendar umirjen (ne preveč razigran).

Stanja budnosti se sicer lahko spreminjajo tudi tekom masaže in povsem možno je, da dojenček ob masiranju zaspi. S tem seveda ni nič narobe, je pa prav, da takrat z masažo zaključimo, saj spečega dojenčka ne masiramo, ker ne vemo, če nam to dovoli.

 

Pozitivni učinki masaže dojenčka

Med in po masiranju vašega dojenčka boste lahko opazili ogromno pozitivnih učinkov. Nekateri bodo vidni šele čez dolgo časa. Prav je, da jih nekaj naštejem. Ampak le nekaj, za vse ni dovolj prostora.

Skratka, mednje sigurno sodijo povezanost in navezanost med starši in dojenčkom, povečan oksitocin (Hm, kaj pa je to? …na kratko sem ga opisala par vrstic nižje), umirjenostsproščenostobčutek varnostiomilitev ali preprečitev trebušnih krčevodpravljanje tenzijspodbujanje refleksovpovezovanje obeh možganskih polovic (še kako prav pride kasneje v življenju), razgibanosttrdnejše spanje… Lahko bi govorila v nedogled.

Če ste z masažo svojega dojenčka že začeli ali pa boste to kmalu storili, vam obljubim eno res lepo ljubečo izkušnjo in nepredstavljivo povezanost in navezanost med vami in dojenčkom. Po koncu vsake masaže bosta oba neizmerno srečna in vesela. Za to bo poskrbel oksitocin.

 

Kaj je oksitocin?

Ja, to je tisti hormon, ki poskrbi, da jokamo takrat, ko nam je lepo in smo napolnjeni z ljubeznijo. To je hormon ljubezni. In še nalezljiv je. Zato vključite v masažo dojenčka še očke, bratce, sestrice. Vsi boste pokali od sreče in ljubezni. In naj postane masaža vašega dojenčka najlepši del dneva.

 

Kje se lahko naučite masaže dojenčka?

Ker želimo prav vse starše spodbuditi k masiranju dojenčka, za vas pri našem podjetju Babymove organiziramo tečaje masaže dojenčka. Kot certificirana inštruktorica masaže dojenčka po metodi IAIM vas bom naučila nekaj teoretičnih osnov, vas naučila celotnega obreda masaže dojenčka, vključno z vprašanjem za dovoljenje, masažnimi prijemi in rutino proti trebušnim krčem.

Tečaj je sestavljen iz petih srečanj, ki so nabita z znanjem in čustvi. Po koncu sem prepričana, da bo masaža postala del vašega vsakdana. Več o tem pa na: www.babymove.si.

 

Za konec pa še:

“Ami Tomake, Balobashi Baby” (˝Ljubim te, moj dragi dojenček˝)

Naslednji prispevek
Testimonial 1